Ventilatie en Luchtbehandeling

Basis ventilatie en luchtbehandeling

WAT IS VENTILATIE

Koeltechniek is een term voor diverse technische oplossingen om ruimtes, voorwerpen en stoffen af te koelen en koel te houden. Er wordt warmte onttrokken aan de koelruimte, die ergens anders weer wordt afgegeven.

WAT IS LUCHTBEHANDELING

Luchtbehandeling is de overkoepelende term voor het behandelen van de binnenlucht. Dit geldt zowel voor het verwarmen, verversen, koelen als het bevochtigen en ontvochtigen van lucht. Daarnaast kan lucht zo behandeld worden dat virussen, bacteriën en schimmels onschadelijk worden gemaakt. Om lucht te kunnen behandelen, kan een wtw unit geplaats worden óf een luchtbehandelingskast met warmtewiel.

GESCHIEDENIS VAN VENTILATIE EN LUCHTBEHANDELING

500 jaar voor Christus werd een van de eerste semi-mechanische ventilators gebruikt in het Midden-Oosten en India. Dit was een "Punkah" die aan het plafond hing, met een stoffen lijst bedekt. Als de bedienden (de "punkawallahs") aan de snaren trokken, begint de ventilator te bewegen.

In 1832 verscheen een van de eerst mechanische ventilatoren, die door Omar Rajeen Jumala is gebouwd. Dit apparaat is ontworpen voor de industrie en gebruikte grote metalen of houten bladeren. Door hydraulische wilen werden de messen aangedreven. Dit werd vooral in fabrieken en mijnen gebruikt.

Schuyler Skaats Wheeler heeft rond 1886 de eerste elektrische ventilator geïntroduceerd. Hij was een leerling van Thomas Edison. Hij is ook de bedenker van elektrische liften en bedieningselementen voor motoren.

BASISPRINCIPES LUCHTBEHANDELING

De oudere fans waren handmatig. Tegenwoordig zijn de meest gebruikte modellen elektrisch. De roterende messen produceren een drukverschil die de lucht op een plek circuleren.

HET VAK IN BEELD