Airconditioning

Wat is Airconditioning?

Airconditioning betekent letterlijk het reguleren van lucht in binnenruimtes. Vaak wordt deze term afgekort tot Airco. Airconditioning installaties houden de temperatuur en luchtvochtigheid op een aangenaam niveau. Hiermee dragen zij bij aan een comfortabele leef- en werkomgeving.

Geschiedenis van Airconditioning

De eerste die probeerden hun gebouwen te koelen waren waarschijnlijk de Egyptenaren. Zij hangen riet door de raamopeningen en bevochtigen deze, de wind en het verdampen van het water zorgde ervoor dat de ruimte gekoeld en bevochtigd werd.

De Romeinen bouwde in de muren kleine waterleidingen om de ruimtes koel te maken. In de middeleeuwen maakte de Perzen gebruik van windtorens, daar werd de wind opgevangen en gekoeld doordat het langs water werd gevoerd.

 

De moderne airconditioning

In de 19de eeuw bedacht John Gorrie een stoommachine waarin water d.m.v. lucht omgezet kan worden in ijs, via een plafondsysteem werd de kamerlucht verkoeld.  De eerste echte doorbraak heeft plaatsgevonden in 1902, Willis Haviland Carrier heeft de moderne airconditioning uitgevonden. Hij ontwikkelde een mechanische machine, warme lucht werd in het apparaat gezogen en langs een aantal spoelen geblazen. Door middel van water en chemische stoffen (zoals Ammoniak) werden de spoelen gekoeld, via een ventilator komt de afgekoelde lucht in dezelfde ruimte terug. Dit is een revolutionair ontwerp; het werkt automatisch en is instelbaar.
Rond 1933 hebben Schultz en Sherman de kleinere variant ontwerpen die aan de buitenkant van een raam kan worden bevestigd.

 

 Dhr. Carrier

Basisprincipes van airconditioning

In principe werken alle airco's hetzelfde, ze bestaan uit een binnendeel en een buitendeel. De binnenlucht wordt aangezogen door het binnendeel, de lucht wordt m.b.v. een koudemiddel gekoeld. Het koudemiddel wordt rondgepompt in het aircosysteem door koperen leidingen en neemt de warmte van de lucht over. De afgekoelde lucht wordt weer terug in de ruimte geblazen.

 

Hoe werkt een airco?

Benieuwd naar de mogelijkheden?