HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning)

Basiskennis HVAC

WAT IS HVAC?

Koeltechniek is een term voor diverse technische oplossingen om ruimtes, voorwerpen en stoffen af te koelen en koel te houden. Er wordt warmte onttrokken aan de koelruimte, die ergens anders weer wordt afgegeven.

HVAC is de Engelse afkorting voor Heating, Ventilation en Airconditioning. Deze installaties worden zowel in woningbouw als utiliteit toegepast voor beheersen van het binnenklimaat.

  • Heating: is het verwarmen van een gebouw, vacatures op dit vakgebied via Installatievacaturebank;
  • Ventilation: ventilatiesystemen die zorgen voor voldoende frisse lucht in het gebouw.
  • Airconditioning: voor het verkoelen van lucht in een ruimte.

HVAC systemen worden gebruikt voor het comfort te regelen of verbeteren, denk hierbij aan woningen maar ook zeker aan Utiliteit. HVAC-installaties worden ontworpen om zoveel mogelijk energie te besparen, door o.a. het verwarmingssysteem op het ventilatiesysteem af te stemmen. Lees ook meer over Ventilatie en Luchtbehandeling

GESCHIEDENIS VAN HVAC

Hoe HVAC is ontstaaan hangt samen met het ontstaan van de Airconditioning en de verwarming.

BASISPRINCIPES VAN HVAC

Een HVAC Systeem kan warm, koud of verse lucht de ruimte in pompen. De lucht passeert spoelen die met water gekoeld/verwarmd worden, waardoor de lucht de temperatuur absorbeert. De capaciteit is afhankelijk van de omvang van het HVAC-systeem.

MODERNE KOELTECHNIEK

Moderne HVAC-producten zijn niet één op één uit te wisselen met de oud HVAC-producten, dit komt o.a. door andere eisen op efficiëntie en geluid. Om een goed werkende HVAC installatie te krijgen, heb je kennis en expertise van HVAC producten nodig.

HET VAK IN BEELD